‘Copkiller’ al na één derde van zijn straf uit gevangenis: N-VA pleit voor correcte strafuitvoering

Het nieuws dat de moordenaar van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen vervroegd zal vrijkomen met een elektronische enkelband, komt hard binnen in de Vlaamse huiskamers. De wet mag dan wel zijn toegepast, de N-VA wil een strenge en correcte strafuitvoering.

De man die de politiecombi waarin agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar collega zich bevonden, doorzeefde met een Kalasjnikov, zal slechts 10,5 jaar – van de 30 die de rechter uitsprak – in de gevangenis hebben doorgebracht. Deze moordenaar zal na één derde van zijn straf de gevangenis mogen verlaten.

“Het is niet omdat iemand wettelijk gezien in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating, dat dit ook meteen moet toegestaan worden. Dit voorbeeld toont nog maar eens aan dat een vervroegde vrijlating na één derde van de straf zeer moeilijk te verantwoorden is”, aldus Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

In maart 2017 diende Kamerlid Sophie De Wit een wetsvoorstel in waardoor de voorwaarden voor vervroegde vrijlating aanzienlijk verstengd worden. “Met mijn voorstel zou de moordenaar van Kitty pas na 18 jaar onder strenge voorwaarden kunnen vrijkomen. En laat me duidelijk zijn, vervroegde vrijlating is een gunst die niet lichtzinnig mag worden toegekend”, benadrukt De Wit.

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *