Vlaanderen investeert 1,7 miljoen euro in internationale klimaatadaptatieprojecten
Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme
Bij haar aankomst op de Klimaatconferentie COP25 in Madrid heeft Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir bekend gemaakt dat ze 1,7 miljoen euro uittrekt voor internationale klimaatadaptatieprojecten in ontwikkelingslanden. Dat zal gebeuren via het adaptatiefonds van de Verenigde Naties. Demir wil in de toekomst een win-winsituatie creëren door bij voorkeur te investeren in projecten waar Vlaamse ondernemers betrokken zijn.
Het Adaptatiefonds van de Verenigde Naties werd opgericht in 2001 voor het financieren van adaptatieprojecten in de ontwikkelingslanden die toetraden tot het Kyotoprotocol. Sinds 2010 heeft het fonds meer dan 510 miljoen euro besteed om kwetsbare gemeenschappen in ontwikkelingslanden voor te bereiden op de klimaatverandering. In totaal werden al meer dan 6 miljoen mensen bereikt.
Met de investering van 1,7 miljoen doet Vlaanderen haar bijdrage in uitvoering van internationale engagementen.
“Vlaanderen kijkt niet weg van de uitdagingen. Ook niet in het buitenland. Mee verantwoordelijkheid nemen buiten onze eigen landsgrenzen is dus niet onlogisch voor een regio als Vlaanderen”, stelt Demir. Toch zoekt Vlaanderen ook naar bijkomende alternatieven om aan internationale klimaatfinanciering te doet, naast het fonds van de Verenigde Naties.
“We willen onze middelen ook investeren in internationale projecten waar Vlaamse ondernemingen in participeren. Vanaf 2020 gaan we dan ook proberen goede projecten zelf te selecteren. Zo is een win-win mogelijk: we doen onze bijdrage aan goede internationale klimaatprojecten en komen internationale engagementen na, maar doen tegelijk de slaagkansen toenemen van de buitenlandse projecten van onze eigen ondernemers.”