Reizen met de trein door Tsjechië

Treinen in Tsjechië? Zeker doen! Het is niet alleen een hele ervaring, maar je kunt in Tsjechië op heel veel plekken komen zelfs midden in de natuur. Deze 5 mooie Tsjechische steden zijn vanuit Praag binnen 2 uur te bereiken. Perfect als je je citytrip Praag wilt afwisselen met een kort bezoek aan een andere stad.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met de trein op vakantie te gaan en Tsjechië is hiervoor een zeer geschikte bestemming. Er is een uitgebreid treinnetwerk en de tickets zijn scherp geprijsd, waardoor een keertje een eerste klas ticket kopen zeker een aanrader is. Vanuit Nederland is het zo’n 13 uur reizen naar Tsjechië. Je kunt Praag sinds kort met de nachttrein bereiken of neem vanuit Berlijn de EuroCity. Liever naar een andere Tsjechische stad? Vanuit het hoofdstation van Praag (Praha hl.n.) vertrekken dagelijks honderden treinen naar nationale en internationale bestemmingen.

1. Pardubice
Pardubice is een gezellige stad in Oost-Bohemen en is vanuit Praag binnen 1 uur te bereiken. Pardubice ligt langs een populair treintraject en ieder uur rijden gemiddeld drie treinen tussen deze Tsjechische steden. In Pardubice kun je het renaissancechateau bezoeken waar het stadsmuseum is gevestigd. Het historische Pernštejn plein in Pardubice wordt omringd door restaurants, winkels en de toren Zelená brána die je kunt beklimmen. Pardubice staat bekend om haar peperkoek, dus vergeet niet bij een van de winkeltjes een peperkoek in de vorm van een hoefijzer te kopen.

2. Pilsen
De Tsjechische bierstad Pilsen (Plžen) is met de trein anderhalf uur reizen vanuit Praag. Je kunt je in Pilsen prima 2 dagen vermaken. Een bezoek aan de brouwerij neemt namelijk al bijna een hele middag in beslag. In de Plzeňský Prazdroj brouwerij wordt sinds 1842 pils gebrouwen bekend onder de naam Pilsner Urquell. Pilsen is ook een stad van cultuur en architectuur. Zo bevindt zich er de derde grootste synagoge ter wereld gebouwd in Moors-Romaanse stijl en de hoogste kerktoren van het land (102 m) bij de kathedraal van St. Bartholomeus. Het Science Museum Techmaniaheeft een interactieve tentoonstelling en ligt vlakbij het planetarium en één van de appartementeninterieurs van Adolf Loos. Alleen met een rondleiding is het mogelijk om de appartementen van Loos te bekijken.

3. Kutná Hora
De mooie UNESCO plaats Kutná Hora ligt ten oosten van Praag en is een uurtje met de trein. Kutná Hora heeft een schitterende kathedraal met tientallen standbeelden, fresco’s en glas-in-lood ramen. Vanaf de St.
Kutná Hora is groot geworden door de zilvermijnen en een bezoek aan het zilvermuseum mag dan ook zeker niet overgeslagen worden. Met een gids is het mogelijk om door de ondergrondse tunnels te wandelen, waarbij je meer leert over de geschiedenis en de omstandigheden. Het ossuarium in Kutná Hora is een van de meeste bezochte attracties van Centraal-Bohemen. Het is een kapel versierd met botten van duizenden slachtoffers van de pest en oorlogen in de 14e eeuw.

4. Tábor
Het stadje Tábor in Zuid-Bohemen is een historische plaats gelegen aan de Lužnice rivier. Vanuit Praag gaat een directe trein naar Tábor en binnen anderhalf uur sta je in het centrum. In het Oude Stadhuis van Tábor is een chocolademuseum en een Hussietenmuseum gevestigd. Hier bevindt zich ook de ingang voor de ondergrondse tunnels onder het Žižkov plein. Inwoners maakten deze tunnels om voedsel en bier op te slaan of om zich te verstopten tijdens de Hussietenoorlog. Een van de beste restaurants in de regio bevindt zich tevens aan het centrale plein van Tábor en is van de chefkok Martin Svatek. Voor een mooi uitzicht kun je de 75 meter hoge kerktoren beklimmen. Hiervandaan is er een geweldig panorama over de bosrijke Lužnice riviervallei. Door dit dal voert een schitterende wandeling bekend als de Lužnice Valley Trail.
5. Děčín
Deze plaats aan de rivier de Elbe is de toegangspoort tot het Nationale Park Boheems Zwitserland. Vanuit Praag gaat er een direct trein naar Děčín en de treinreis duurt anderhalf uur. De plaats, gelegen op een half uurtje van de Duitse grens, heeft een chateau met rozentuin, maar is vooral voor de actieve toerist interessant. Je kunt er een via ferrata doen, fietsen langs de Elbe of een boottocht maken. Het prachtige natuurgebied Boheems Zwitserland kun je vanuit Děčín per bus bereiken. In het weekend en de zomer rijdt de bus elk uur naar Hřensko. In Hřensko kun je het wandelpad door de Edmund kloof volgen of naar de rotsbrug Pravčická brána wandelen.

Barbara kathedraal is er een prachtig uitzicht over de plaats en haar wijngaarden. De wijngaarden zijn niet heel groot, maar het is zeker aan teraden om een wijnproeverij te doen bij een van de wijnmakerijen.

Benieuwd naar meer mooie plekken in Tsjechië? Ontdek ze hier .