Kamerlid Luykx roept Reynders op om scherp te reageren aan het adres van Pakistaanse regering in de zaak Asia Bibi

Een gerechtshof had woensdag de vrijlating bevolen van de Pakistaanse Asia Bibi, die sinds 2010 in de dodencel zat. Bibi is Christen en werd ter dood veroordeeld voor godslastering in een ruzie met moslimvrouwen. Na de uitspraak over haar vrijlating braken hevige protestbetogingen uit van islamistische groepen die haar dood eisen. Asia Bibi vreest voor haar leven. Zij zou voor haar veiligheid best asiel verleend worden. Verschillende landen hebben dit al aangeboden.

Kamerlid Luykx roept minister Reynders op om te reageren. “De Kamer keurde in 2017 mijn resolutie goed die de regering oproept om bijzondere aandacht te besteden aan religieuze minderheden die verdreven werden uit hun land door extremistische groeperingen. Ook in deze zaak moet de regering het geweld tegen de Christelijke minderheid in Pakistan scherp veroordelen.” De Pakistaanse regering zwicht voor islamitische extremisten en het gerecht zou de hele rechtszaak overdoen. Zowel Asia Bibi als haar echtgenoot moeten beschermd worden.

België kan hen asiel aanbieden. Het zou niet de eerste keer zijn dat de regering zulke actie ondernam. Eerder al reikte staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken al humanitaire visa uit aan Christenen in Syrië. “Theo Francken zijn initiatief paste perfect in het kader van mijn resolutie die stelt dat de regering van de bescherming van religieuze minderheden een speerpunt moet maken van het buitenlands beleid. Ook in de zaak Asia Bibi moet de regering optreden.”