GAIA breekt wrede kooien met elektrische zaag

Vandaag lanceerde GAIA haar nieuwe campagne ‘Stop de kooien’. Met die campagne wil GAIA een einde maken aan het gebruik van wrede (batterij)kooisystemen in de Europese veehouderij. Op het Albertinaplein zaagde de dierenrechtenorganisatie 50 metalen kooien doormidden – een symbolische maar opvallende actie. De campagne ‘Stop de kooien’ maakt deel uit van een Europees burgerinitiatief ‘End the cage age’ gesteund door meer dan 130 organisaties, die ernaar streven 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. “Een leven in een kooi is geen dierwaardig bestaan”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Dieren in kooien lijden ernstig: ze hebben amper ruimte om te bewegen en kunnen er hun natuurlijke gedrag niet in uiten noch ontplooien.”

Miljoenen dieren in Europa leven in een nachtmerrie: ze slijten hun leven in kleine, kale kooien. De kooien zijn wreed, nutteloos en veroorzaken ernstig leed bij de zeugen, kwartels, konijnen, eenden, ganzen en legkippen. Om die situatie aan de kaak te stellen, organiseerde GAIA vandaag een symbolische actie op het Albertinaplein. 50 metalen kooien werden doormidden gezaagd met een elektrische zaag. De actie markeert de lancering in België van een Europees burgerinitiatief ‘End the cage age’ dat door meer dan 130 organisaties wordt ondersteund. Als de bijhorende petitie 1 miljoen handtekeningen telt, moet de Europese Commissie zich buigen over de eis van de organisaties en gepaste maatregelen nemen.

Een leven zonder waardigheid
Elk jaar worden in Europa maar liefst 370 miljoen dieren in kooien gekweekt. Zeugen liggen vast tussen stalen stangen in zogenaamde kraamhokken waarin amper plaats is voor normaal zorggedrag. Vleeskonijnen en kwartels slijten hun hele leven in kale kooien. Piepjonge kalfjes worden apart opgesloten. Legkippen zitten nog steeds in kooien en eenden en ganzen worden opgesloten om onder dwang gevoerd te worden voor de productie van foie gras. Allemaal hebben ze één ding gemeen: in dergelijke kooien kunnen ze amper bewegen en ‘lijden’ ze een dieronwaardig bestaan dat hoegenaamd niet voldoet aan hun welzijnsbehoeften.

Deze verachtelijke realiteit treft jaarlijks zo’n 4,15 miljoen dieren in België. Zo wordt 39% van alle Belgische leghennen (3,7 miljoen) nog steeds in verrijkte kooien gehouden. De kippen hebben geen ruimte om rond te fladderen, om zich uit te strekken, om hun veren te verzorgen, om te scharrelen, om te rennen, om te vliegen, … . De ernstige beperking van het natuurlijke gedrag in een kooi leidt tot slecht welzijn en dwangneurotisch gedrag. Het gebrek aan beweging zorgt ook voor lichamelijke problemen zoals broze botten.

Moedervarkens moeten gedurende hun leven zoveel mogelijk biggen werpen die als vleesvarkens worden gekweekt. De eerste vijf weken van de dracht worden moedervarkens opgesloten in ligboxen waar ze geen sociale interactie hebben en gedwongen worden zich te ontlasten op hun rustplaats. Ze kunnen niet lopen en zich zelfs niet omdraaien. Die opsluiting creëert allerlei abnormaal dwangneurotisch gedrag zoals stang- en tralie bijten, apathie, broze botten en blaasontstekingen. Voor, tijdens en na de bevalling worden de zeugen opgesloten in kraamhokken waar ze langdurig moeten blijven liggen op een harde, betonnen vloer. Tijdens de bevalling kunnen ze niet eens een paar stappen zetten of zich omdraaien.

“Gereduceerd tot een productie-eenheid leiden deze gevoelige wezens een leven zonder waardigheid, aldus De Greef. In België treft die realiteit 99% van alle zeugen (409 miljoen).

Europees burgerinitiatief
Om een einde te maken aan de kooicultuur die vooral ingebakken zit in de intensieve veeteelt, hebben meer dan 130 organisaties, waaronder GAIA, besloten een Europees burgerinitiatief (ECI) te lanceren. Het initiatief werd recentelijk erkend door de Europese Commissie. Het doel is om in één jaar tijd een miljoen handtekeningen van Europese burgers en ook in zeven Europese landen een minimum aantal handtekeningen te verzamelen. Als GAIA en de andere organisaties daarin slagen, zal de Europese Commissie verplicht zijn de kwestie van de kooicultuur “zorgvuldig” te onderzoeken en vervolgens een “officieel antwoord” te geven. De alliantie van 130 organisaties wil verder gaan en wil, zodra de handtekeningen zijn verzameld, de Commissie ertoe aanzetten een einde te maken aan de wrede kooisystemen in de hele EU. “Ons doel is duidelijk: ervoor zorgen dat kooien, een ramp voor miljoenen dieren in de EU, voor eens voor altijd tot het verleden behoren”, aldus Michel Vandenbosch. Elke regio en lidstaat van de EU kan in principe verder gaan dan de Europese wetgeving. Zo heeft België reeds de kweek van vleeskonijnen in batterijkooien verboden ten voordele van de diervriendelijkere parksystemen. Zodoende is ons land een voorloper in Europa.”

image_pdfimage_print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *